Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2006

Δοκιμή και λάθος = πείραμα και διόρθωση

Όλα τα πράγματα τελικά προχωράνε με αυτόν τον τρόπο. Οτιδήποτε μεταβάλλεται με τον χρόνο έχει περάσει από αυτήν τη διαδικασία. Με λίγα λόγια, χωρίς λάθη δεν προχωράνε τα πράγματα…Τα λάθη άλλοτε είναι ανώδυνα, άλλοτε όμως κοστίζουν ακριβά.
Η ιστορία, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι γεμάτη από τέτοια, με κόστος μεταξύ άλλων και αρκετά εκατομμύρια ζωές. Πριν φτάσουμε στο φεγγάρι, πύραυλοι τσακίστηκαν, επανδρωμένοι ή μη, μέχρι που οι ατέλειες διορθώθηκαν και έγινε το άλμα πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος ανήκει στην ίδια κατηγορία. Η βιομηχανική επανάσταση αναπτύχθηκε χωρίς όρια, περιορισμούς και σκέψεις για το μέλλον --και σήμερα μετράμε τις απώλειες.
Σήμερα η επιστήμη αναζητά μεθόδους παραγωγής ενέργειας τους οποίους ονομάζει εναλλακτικούς για να τους διαφοροποιήσει από τους καθιερωμένους. Το ρεζερβουάρ πετρελαίου στη Γη έχει γυρίσει ρεζέρβα και τα αποθέματα δεν φτάνουν παρά για μερικές δεκαετίες ακόμη. Μέχρι να σωθούν και μέχρι να πάρει μπροστά το μεγαλόπνοο σχέδιο παραγωγής ενέργειας σε αντιδραστήρες σύντηξης υδρογόνου, η μόλυνση της ατμόσφαιρας θα έχει επεκταθεί ακόμη περισσότερο.
Νέες μορφές καρκίνων πλήττουν όλο και νεότερες ηλικίες, μια εξέλιξη που επίσης εμπεριέχει το "λάθος", αυτήν τη φορά από τη μεριά της φύσης. Μια θεωρία λέει ότι αυτοί οι "νέας" μορφής καρκίνοι προέρχονται από την προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να κάνει μεταλλάξεις ώστε να αντιμετωπίσει το νέο "περιβάλλον" στο οποίο ζει και αναπνέει..

Ο γρίφος μοιάζει χωρίς λύση, όμως και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η εξέλιξη των ειδών στη Γη πολλές φορές βρέθηκε σε αδιέξοδο, καταλήγοντας άλλα να εξαφανιστούν –τα "προϊστορικά"- και άλλα να χάνονται σήμερα, γιατί δεν μπορούν πια να προσαρμοστούν. Έτσι πάει το έργο, απλά ο άνθρωπος μαζί με τις κατσαρίδες καταφέρνει να προσαρμόζεται, εξασφαλίζοντας ότι θα πάει παρακάτω. Να συνεχίσει να κάνει "λάθη", να βιώνει τις συνέπειες και να εξελίσσεται ανάλογα. Είτε διορθώνοντας, είτε παρακολουθώντας εκείνα που δεν έχουν γυρισμό…
Η Ιατρική, αν και με πάρα πολλά κενά ακόμη ως επιστήμη, έχει καταφέρει να δημιουργεί γιατρούς- μικρούς θεούς. Ικανούς να επαναφέρουν στη ζωή ασθενείς, να βάζουν νυστέρι ή κάμερες και laser σε καρδιές με την ευκολία που κάποτε μόνο δόντι έβγαζες.
Δέκα χρόνια απαιτεί, λένε, μια θεραπεία για να περάσει από το πειραματικό στάδιο στην ευρεία εφαρμογή. Που σημαίνει ότι σε αυτήν τη δεκαετία, παρακολουθώντας τα "λάθη" της, τελειοποιείται.
Δεν έχει τέλος η υπόθεση "λάθους- διόρθωσης"- από μεγάλα και σημαντικά, μέχρι καθημερινά και ασήμαντα. Η αλυσίδα λάθους- διόρθωσης δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, ίσως μόνον αν σταματήσει να γυρίζει και η Γη. Οπότε για να πούμε και ένα διαφορετικό μήνυμα για τη νέα χρονιά που έρχεται:

Ας κάνουμε τον κόσμο (μας) καλύτερο, ξεκινώντας από το να διορθώσουμε το πραγματικό "λάθος" που κρύβεται πίσω από ό,τι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας...

3 σχόλια:

αλκιμήδη είπε...

Όμορφη ευχή και ουσιαστική

Να προσθέσω, να έχουμε τη δύναμη να δούμε και αναγνωρίσουμε τα "λάθη", και φυσικά, τη δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε

Χρόνια πολλά

MåvяiÐåliå είπε...

"το πραγματικό λάθος";;;

Αχεμ! Καλή χρονιά εύχομαι προς το παρόν.

αερας είπε...

...και τωρα που ηρθε αυτος ο χρονος,
να ειμαστε ολοι γεροι και καλα!

@αλκιμηδη :σωστη παρατήρηση,παμε λοιπον δυνατα!

@νταλια:το πραγματικο ,μπορει να μην ειναι ενα αλλα μια ομαδα ,παιζει ρολο ομως?
αν μαθεις να βρισκεις το " πραγματικο " (ουσιαστικο,αληθινο),τα αλλα ερχονται.