Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

Ψεμα (2)


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ψέμα είναι μια πρόταση που λέγεται από κάποιον με σκοπό να πείσει το κοινό του ότι είναι αληθής, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει (ή πιστεύει) ότι η πρόταση είναι αναληθής.





Υποκατηγορίες του ψέματος

* Στην καθημερινή ζωή η έννοια του ψέματος συνδέεται με την πρόθεση της εξαπάτησης. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μια κατηγορία ψεμάτων. Δηλαδή, ένας άνθρωπος λέει ένα ψέμα όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια ενώ ο ίδιος έχει αμφιβολίες προς την αλήθεια της πρότασης ή γνωρίζει όντως ότι είναι αναληθής.

*Ακόμα και αν δεν έχει καμία αμφιβολία για κάποια πρόταση, η εξέταση της πρότασης και η αδυναμία να αποδειχτεί αληθής τότε καθιστούν την πρόταση ως ψέμα. Παράδειγμα: Όταν κάποιος λέει ότι έχει μέσα στο δωμάτιο του έναν αόρατο ροζ ρινόκερο που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να νιώσει με οποιονδήποτε τρόπο και είναι 100% σίγουρος ότι υπάρχει, επειδή αδυνατούμε με τα μέσα που διαθέτουμε να επαληθεύσουμε αυτή τη πρόταση τότε χαρακτηρίζεται ως ψέμα.

*Μια ακόμα υποκατηγορία ψέματος εμφανίζεται όταν κάποιος εσκεμμένα δεν δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα με σκοπό ή την ελπίδα το κοινό του να πιστέψει αυτό που ο ίδιος θέλει.

*Τα 'λευκά' ψέματα είναι μια υποκατηγορία που φαινομενικά δεν έχουν κανέναν αρνητικό αντίκτυπο. Είναι μικρά ψέματα που κάποιος μπορεί να πει, στη πλειοψηφία για να αποφύγει μια άβολη ή άχαρη κατάσταση. Τα λευκά ψέματα στην πραγματικότητα απέχουν πολύ λίγο από τα ψέματα. Η γνώση ότι κάποιος λέει τέτοιου είδους ψέματα τελικά δημιουργεί την ίδια έλλειψη εμπιστοσύνης από το κοινωνικό σύνολο.

*Στο μικρό δοκίμιο On Bullshit o Χάρυ Φράνκφουρτ διαφοροποιεί την έννοια του ψέματος από αυτή του bullshitting, ελληνιστί 'μαλακίες'. Σύμφωνα με τον Χάρυ Φράνκφουρτ λοιπόν, όποιος λέει ψέματα έχει στο μυαλό του πάντα την έννοια της αλήθειας. Αντιθέτως ο bullshitter δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την αλήθεια και μπορεί να πει κάποια πρόταση μόνο και μόνο για να δώσει μια εντύπωση της πραγματικότητας - μπορεί να είναι αληθής ή ψευδής βέβαια. Παράδειγμα: Όταν κάποιος, έπειτα από πίεση σε ένα θέμα που δεν τον ενδιαφέρει καθόλου και δεν πρόκειται να ασχοληθεί, λέει μια άποψη για ένα θέμα μόνο για να ευχαριστήσει τον συνομιλητή του ώστε να σταματήσει να τον πιέζει .

6 σχόλια:

MåvяiÐåliå είπε...

ax! to aggelaki...krima, tsakistike...:)))

αερας είπε...

χαχαχα σε πειραξε και σενα αυτο?
μα νομιζω οτι ειναι αυτονοητο . ολα τα αγγελακια τσακιζονται!
η ερωτηση συνηθως ειναι ποσα χλμ θα κανει μεχρι να φτασει εκει,ε?

MåvяiÐåliå είπε...

einai kana kainourgio paixnidi?
poso makria tha petaksi to aggelaki sas? xaxaxaxaxaaaa

(de me pirakse, to vrisko poly xaritomeno to tsakisma tou)

Ανώνυμος είπε...

twra egw giati pistevw oti kapoion gotografizeis ?

idea mou ?
ti sou ekane ?

ANT.

αερας είπε...

* mavri : "χαριτωμενο τσακισμα " η ατακα της εβδομαδας!(πολυ καλο αληθεια)

*ANT : ναι ! η αληθεια ειναι οτι πηρα αφορμη απο κατι ,δεν ειναι ιδεα σου .
Τελικα δεν ειναι τι σου κανουν οι αλλοι ,ειναι τι κανεις εσυ στον εαυτο σου . Ειδικα οταν ξερεις.

Ανώνυμος είπε...

Thank you for the good writeup. It if truth be told used to be a enjoyment account
it. Look complicated to far delivered agreeable
from you! However, how can we keep in touch?


Also visit my webpage :: really cheap car insurance *http://trilln.com/*